El fotògraf ontinyentí Xavier Mollà i Revert ha estat treballant al llarg d’aquests dos últims anys amb un reportatge fotogràfic sobre el projecte Trèvol. Ha assistit a tota mena d’activitats que realitza aquesta associació, i ara, ens presenta els resultats en format de llibre i de mostra fotogràfica amb el títol genèric «La sort de trobar un trèvol»
El llibre consta de 304 pàgines amb unes mesures de 21×26 cm. Recull un total de 285 fotografies de diverses temàtiques que engloben el dia a dia del Trèvol. Hi podem trobar imatges de les activitats que es realitzen als centres de formació d’Albaida i d’Ontinyent, també de moments en la vida als pisos tutelats, en llars pròpies, i les tasques que allà es desenvolupen. També hi ha espai per a l’oci, sopars, esmorzars, excursions, activitats teatrals, etc. Veurem també unes imatges corresponents a un taller de fotografia experimental que Mollà va impartir als usuaris del Trèvol en el Centre de formació d’Albaida, que consistia a posar en pràctica una de les tècniques pioneres en la història de la fotografia. La cianotípia. Un procés de fàcil execució, on prèviament es van fotografiar entre elles i ells, i després van emulsionar uns papers de dibuix i, amb un negatiu fotogràfic, fet expressament per l’ocasió, van insolar aquells papers emulsionats i els van revelar, obtenint unes imatges que van fascinar als assistents. L’últim capítol del llibre està dedicat als retrats de la gent Trèvol. Discapacitats, tècnics, directius, mares i pares, tutors, van passar per l’estudi del fotògraf a retratar-se. Si la missió del Trèvol és la integració de les persones amb discapacitat en la societat, què millor si tota la gent abans esmentada s’identifica sols amb el seu nom davant l’espectador/a. D’aquesta manera s’elimina qualsevol ‘predisposició’ a identificar els models segons la seua condició perquè, atesa la màxima de Trèvol, totes i tots som iguals dins la nostra societat. Totes i tots, som societat.
Pel que fa a les exposicions fotogràfiques, en trobarem quatre mostres al llarg d’un recorregut entre el carrer Major i el Palau de la Vila. Començant pel carrer major, des de la plaça de la Concepció, als balcons dels carrers Gomis i Maians, hi haurà 24 fotografies de gran format penjades amb la temàtica del «dia a dia» de la gent Trèvol. La casa de la cultura «Palau de Santa Bàrbara» albergarà una selecció de 84 retrats que apareixen al llibre ubicat en la planta baixa i la primera planta. Arribant al Maova, a la sala d’exposicions temporal, podrem veure el resultat del taller experimental de fotografia, amb les Cianotíipies realitzades pels integrants del taller. I per acabar, a la primera planta del Palau de la vila, gaudirem de la quarta exposició, amb la segona part d’imatges del món Trèvol.
Calendari:
Divendres 16 de juny
18:30 al Palau de la Vila, presentació del llibre «La sort de trobar un trèvol»
A continuació, inauguració de l’exposició fotogràfica a la sala de la primera planta del Palau de la vila.
En acabar, baixarem a peu fins al Maova, per inaugurar l’exposició del taller experimental de fotografia.
Tot seguit, anirem passejant fins al carrer Major, on començarem a veure les fotografies penjades d’alguns balcons del carrer.
Pararem a la Casa de Cultura, el palau dels Barons de Santa Bàrbara, on podrem veure l’exposició de retrats.
I continuarem fins al final del carrer Gomis veient la resta d’exposició fotogràfica als balcons.
L’autor estarà present en tot el trajecte, per anar explicant les distintes mostres fotogràfiques.
Horaris exposicions
- PALAU DE LA VILA: Dilluns de 17:00 a 20:00, dimarts a dissabte de 9:00 a 13:30 i de 17:00 a 20:00. Diumenge de 10:00 a 14:00
- MAOVA: Dimarts i dijous d’11 a 13:30h. i de 18 a 21h. Dimecres i divendres de 18 a 21h. Dissabtes alternats de 18 a 21h.
- CASA DE CULTURA DELS BARONS DE SANTA BÀRBARA: de dilluns a divendres de 10 a 13:30 h i de dimarts a dissabte de 18 a 21 h
MES INFO EN: https://trevolintegra.com/la-sort-de-trobar-un-trevol/